Meditationsstafett: retreatdag i Stockholm och online
Vill du koppla bort vardagens brus och ge dig själv en dag i medveten närvaro? Välkommen till föreningens retreatdag – en meditationsstafett ledd av föreningens ordinarie medlemmar. Detta är en möjlighet att både fördjupa sin mindfulnesspraktik och att bli vägledd av flera lärare under samma dag.
Eventet arrangeras i hybridformat. Det innebär att deltagarna väljer att delta online eller anmäla sig i mån av plats till att delta “live” på Existentiellt Vis på Trädgårdsgatan 1 i Gamla stan i Stockholm. Samtliga lärare som guidar är utbildade inom, MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) och vissa även inom MBKT (Mindfulness Based Cognitive Therapy), evidensbaserade program vars syfte är att understödja hälsa, välmående, psykologisk flexibilitet och resiliens. Dagen kommer att bestå av handplockade mindfulnessövningar hämtade från programmen.
Vår förenings vision är att göra det möjligt för människor från alla samhällsområden att lära sig hur man kan öva medveten närvaro och medkänsla, därför erbjuder vi denna retreatdag som en gåva. För de som inte kan delta fysiskt finns möjlighet att ansluta via Zoom och njuta av dagen hemifrån. Din enda investering är din tid som du avsätter under retreaten.
Om du anmäler dig men mot förmodan inte kan delta så behöver du avboka snarast möjligt så att någon annan kan få din plats.
Lärare:
Aleksandar Petrovic studerar psykologprogrammet vid Stockholms universitet och har praktiserat mindfulness sedan 2013. För fem år sedan utbildade han sig till MBSR-lärare hos Center for Mindfulness Sweden.
Camilla Strandmark driver YogaMindOnline (länk till https://yogamindonline.se/). Hon är MBSR- och yogalärare, mindfulnesscoach, specialistsjuksköterska och medicinsk akupunktör.
Conchi Gonzalez är certifierad MBSR-lärare från Nirakarainstitutet i Madrid. Sedan mer än 15 år har hon mediterat och varit på tysta retreater. Hon har också gått en 8-veckors kurs i självmedkänsla. Hon har arrangerat meditationskurser på Hedla rehab för anhöriga till strokedrabbade.
Gustaf Wettermark arbetar som sjukgymnast på Habilitering & Hälsa (Region Stockholm) där han erbjuder MBSR-kurser till vuxna med autism.
Kasia Moleda är sociolog och sedan 2015 har hon jobbat som utbildare och kursledare. Hon hjälper människor från olika kulturer att förstå varandra bättre och att hantera stressen som kommer från arbete i en multikulturell, virtuell och föränderlig miljö. Hon har praktiserat yoga i drygt 20 år och meditation i 15 år. Hon är MBSR-lärare utbildad via Center for Mindfulness Sweden.
Mona Wolvén är legitimerad fysioterapeut specialiserad i mental hälsa och verksam på Tavastskliniken i Stockholm. Hennes vidareutbildningar omfattar bland annat en grundutbildning i psykoterapi och en certifiering som lärare i mindfulness-baserad stressreduktion (MBSR) genom UMASS och Brown University i USA. Hon har också sedan 15 år tillbaka lagt stort värde vid ett fördjupat utforskande av insiktsmeditation.
- Oskar Lundgren är barnläkare och universitetslektor i Linköping. Han har implementerat och studerat effekter av MBSR som del av hjärtrehabilitering och guidat mindfulness och yoga till medarbetare i sjukvården sedan 2011. Oskar har gått MBSR-lärarutbildningen med Jon Kabat-Zinn, Saki Santorelli och Camilla Sköld som lärare.
Vi önskar dig varmt välkommen!
Fakta meditationsstafett
När: 25/1, 2025
Tid: 10-16, dörrarna öppnas 9:30 för de som önskar komma tidigare
Var: Existentiellt Vis på Trädgårdsgatan 1 i Gamlastan i Stockholm och online via Zoom
Kostnad: Gratis. Antalet fysiska platser är begränsat så avboka senast 48h före start så att vi kan erbjuda platsen till någon annan
Lunch kl 12-12.45: Ta med egen och ät i lokalen eller på någon restaurang eller fik i närheten. Det finns många i Gamla stan. Det finns inget kök men tillgång till en microvågsugn i lokalen, så du behöver ta med egna bestick och liknande om du äter på plats.
På plats i lokalen finns: Meditationskuddar, yogamattor och filtar. Stolar kan ordnas vid behov. Berätta i anmälan om du önskar en stol, så vi kan förbereda det.
Att ta med: Bekväma kläder i lager för att kunna ta av och på utifrån behov i olika övningar. Egen favorit pall/kudde/yogamatta/sjal/filt.
Dagen:
9.30 – dörrarna öppnas
10.00 – retreatdagen börjar
12.00 – lunch
13.00 – övningarna fortsätter
16.00 – avslut